Voetbalvereniging HOSV
Hoogwoud Opmeerse Sport Vereniging

welkom bij voetbalvereniging HOSV

de gezelligste vereniging van Opmeer

Hoofdsponsor

HB Bouw Opmeer

HB Bouw Opmeer

www.hbbouwopmeer.nl

interview Egidio Oude Groen

Op woensdag 27 augustus 2011 na een oefenwedstrijd tussen het Tweede en de Veteranen van HOSV heb ik een interview afgenomen met de nieuwe trainer van het tweede, Egidio Oude Groen. Voor de mensen die Egidio niet kennen, hij speelde voordat hij trainer werd in het eerste van HOSV en kent de jongens als geen ander. Hij zit nu voor mij met een zelfverzekerdheid dat hij het wel gaat redden met dit team en uit het interview komen zijn ambities ook goed naar voren. In ieder geval hebben zij de oefenwedstrijd, met publiek, gewonnen van de Veteranen met 3-0. Dit geeft hem en het team uiteraard een goed gevoel voor het nieuwe seizoen.

Waarom heb jij besloten om trainer te worden van het tweede van HOSV? "Ik denk dat ik nu bij HOSV al 26 jaar rond loop, waarbij ik dan de laatste jaren voornamelijk in het veld de lijnen probeerde uit te zette en daarin meer richting de trainer al probeerde om zijn stijl in te brengen in het veld. Ik ben dan een beetje arrogant, maar ik denk dat ik het beter kan." Maar dat is natuurlijk wel een goede insteek, Eeg. "Ja, het klinkt een beetje raar, maar ik wil graag kijken of hetgeen ik denk over voetbal ook daadwerkelijk kan. Ik denk wat anders dan de meeste trainers die wij hebben gehad. Daarin zie je ook wel het verschil dat de jongens vandaag behoorlijk moesten wennen, omdat we een ander systeem spelen dan dat zij normaal gesproken deden. Ik wil eens kijken of dat ook daadwerkelijk gaat werken en of ik het leuk vindt, zodat ik later ook nog op een hoger niveau training kan geven."

Ik begrijp hieruit dat je nooit eerder trainer bent geweest? Dus het is allemaal nog een beetje nieuw voor je? "Ja, maar ik heb wel de F'jes, C'jes en de D'jes getraind, maar nog niet de senioren."

Volg je nog een bepaalde trainingscursus voor de skills die je nodig hebt? "Nee, nog niet maar ik heb wel JVT, dat staat voor Jeugdvoetbal trainer en de JVSL, dat staat voor Jeugdvoetbalspelleider. Met deze twee certificaten mag je junioren training geven. Ik wilde dit jaar de cursus gaan volgen, maar dat kwam er helaas niet van door mijn werk. Dus dat wordt waarschijnlijk de eindcursus gezamenlijk met Jochem Frankfort." Je gaat dus nog een cursus oppakken. "Ja, ik wil sowieso een trainingscursus gaan volgen."

Wat betekent HOSV precies voor jou? Je zegt dat je al 26 jaar hier rond loopt, maar er zijn voldoende andere voetbalclubs in de omgeving waar je trainer kan worden? Wat is jouw binding?"Een jaartje of zes geleden heb ik een interview gehad met het NHD en toen vroegen ze het ook aan me en toen kon ik het eigenlijk niet echt goed beantwoorden en dat kan ik nog steeds niet echt. De club is in ieder geval super relaxed. Als ik kijk naar wat ik nu doe, het trainen en dan zie je dat Herman Ligthart je opbelt, om te vragen of je nog iets nodig hebt. Corné Kuiper belt op met de vraag of de veteranen mee mogen trainen en hoe zie je dat. Jan Scheltus die zich inzet voor de club en Jaap de Bood die alweer achter de bar staat. Het is echt top, ik vind het fantastisch. Je kunt en hoeft maar iets te vragen aan iemand en je krijgt hulp." Toch de solidariteit van de club komt wel echt naar voren. "Ja, zeker en ik vind het lekker afgezaagd om het een familie te noemen en dat gaat misschien ook wel wat ver hoor, maar het is wel zo dat bij HOSV, dat alles kan zeg maar. Er is veel onderling respect en dat vind is fantastisch."

Hoe is Egidio als trainer het beste te omschrijven? Wat zijn de karaktereigenschappen van jou, zodat andere kunnen zeggen, ja volgens mij traint Egidio dit elftal? Het is misschien wat lastig om nu al te zeggen. "Ja, dat is inderdaad lastig. Ik ben natuurlijk net begonnen, maar hetgeen wat ik wil en wil bereiken met het team is, dat we niet heel onrustig spelen. Ik wil rust in het spel. Dus rustig wachten en dan het moment, dat de kans er wel is om te versnellen, om dan in één keer de versnelling te hebben. En dan lopen de mensen door de zijkant en door de as. Heel afwachtend spelen en dan er in één keer te zijn, zeg maar, dat je met zes á zeven keer voor die goal komt, maar dat je dan ook gelijk daar met drie á vier man voor de goal staat. Dat is mijn visie of het voetbalspel." Dus je laat de tegenpartij een beetje rennen in het begin. "Ja, dus vandaag heb ik dat met de veteranen ook geprobeerd en dat is wel mooi, want je hoort mensen zeggen dat het team heeft gewonnen op lucht. En ja natuurlijk train ik de jongens en is er maar twee keer getraind, dus ze zullen nog niet een veel betere conditie hebben, maar ze zijn uiteraard jonger. Waardoor je dan meer lucht hebt, maar we hebben de tweede helft ook gewoon heel goed gedaan. Het veld lekker breed gemaakt en het balletje rond laten gaan. Ik vind het wel mooi en dan kijken natuurlijk of dat zo meteen ook lukt." Deze doelstelling wil je bereiken en is goed om te horen, zeker voor HOSV. Weet je al hoe de andere teams spelen? "Ehm ja, je speelt met een tweede. Ik vind dat we eigenlijk een eerste moeten zijn en dat is ook mijn ambitie. Dit jaar lekker gaan voetballen met de jongens en het systeem er in te krijgen, zodat we volgend jaar gewoon weer een eerste zijn."

Stel dat je eerste elftal gemaakt kan worden, zou je dan trainer willen zijn van dat team, of blijf je toch de trainer van het tweede, zodat je deze weer zo goed kan maken waardoor zij ook door kunnen stromen naar het eerste? "Nee, ik zou het hoogste elftal willen trainen, zo ambitieus ben ik dan wel weer. Ik zou eigenlijk geen tweede kunnen trainen en ik beschouw dit ook echt als een opstap om volgend jaar weer een eerste te zijn en anders zou ik het niet doen en dat weten de jongens." Dat is in ieder geval al heel goed om te horen.

Heb je een bepaald voorbeeld trainer in gedacht tijdens de training? "Ja, ik heb Frits Kuipers in mijn gedachte. Hij heeft ons een tijdje getraind en de foto's hangen in de kantine van de kampioenschappen en Kees Koeman heb ik hoog zitten. Die heeft ons bij de A's en de B's getraind. Kees was heel aanvallend zeg maar en Frits speelde meer vanuit de controle. Ik probeer dat te combineren, maar zij zijn een beetje mijn rolmodellen hierin."

Heb je ook een voorkeur om in een bepaald systeem te spelen? "Kerstboom van Co Adriaanse, maar dat ken je niet." Nee, dat ken ik niet, ik heb er niet veel verstand van. "Ik zal het even uitleggen. Ik speel dan standaard met één diepe spits en die speelt dan erg afwachtend en houdt het veld goed diep tijdens de wedstrijd. Twee man kort erachter en dan lopen er nog mensen aan de zijkant. Dus 4 - 4 - 3 met de vleugelspelers naar binnen. Snap je hem?" Nee, ik snap het niet, maar de lezers zullen dit uiteraard helemaal
begrijpen.

Waar verwacht jij over vijf jaar te staan? Als trainer, het elftal en met HOSV? "Ik ga er vanuit dat we met HOSV dan - maar het is wel het jaar om door te pakken voor HOSV - weer meedoen. Maar als er volgend jaar geen eerste is, dan is het klaar. Dat denk ik." Deze taak ligt grotendeels bij jou, zo te horen. "Ja, maar ik denk wel dat het er in zit. Als ik kijk hoe de jongens erin zitten en hoe ze er mee bezig zijn. We zijn het seizoen begonnen met zestien man en wij hebben er nu al weer negentien lopen. We zijn nog een jonge ploeg dus dat moet wel goed komen. En ja of HOSV mee doet met het eerst voor de promotie zesde klas of vijfde klas, omdat je al gepromoveerd bent. Dat durf ik niet te zeggen. Zelf weet ik niet of ik dan nog bij HOSV zit, weet ik niet, geen idee, hangt van mijn werk af en hangt er van af of ik het trainen echt leuk vind."

Want wat doet Egidio naast het trainerschap bij HOSV? "Ik ben kantoormanager bij ING." Dus dat is eigenlijk wel een drukke baan. "Ja zeker, ik heb genoeg te doen wat dat betreft. Er zit weinig tv kijken bij."

Hoeveel avonden ga je trainen met de jongens? "Één keer in de week en dan verwacht ik van de jongens dat ze er allemaal zijn. We hebben eind verleden jaar daar veel over gesproken, over wat is nou hetgeen je tegen houdt om te voetballen. Ik kreeg te horen dat zij niet meer twee keer in de week wilde trainen. Toen is gezegd, nou dan gaan we één keer trainen, maar dan zijn jullie er allemaal. En op het moment dat je dan eerste elftal bent, ja dan moet je gewoon weer twee keer in de week trainen." Voor de conditie zeker. "Ja inderdaad, maar dit jaar is echt het jaar weer voor de jongens om plezier te hebben. Dus echt gewoon weer lekker ballen en dan evengoed wel met een systeem erin, zodat je de wedstrijden makkelijker wint, maar wel heel veel plezier hebben." Want telkens verliezen is natuurlijk zeer demotiverend. "Inderdaad en ik kan echt niet tegen mijn verlies."

Alweer de laatste vraag: heb jij zin in het nieuwe seizoen? "Ja, ja het is even afwachten, want je komt uit een eerste elftal, zeg maar met de jongens. Hierdoor is het moeilijk in te schatten hoe het niveau is ten opzichte van de andere ploegen, maar in principe moeten we alles dik winnen. Dus dat is een beetje krom. Wanneer ben je tevreden? Ben je tevreden als je een goede wedstrijd neer zet, waarbij je 1-0 wint of moet je dan al weer 6 á 7 - 0 winnen. Ik heb er wel zin in, maar ik ben erg benieuwd. We oefenen over twee weken tegen VVS'46 (4 september om 12:00 uur) en daar zitten wij ook bij in de competitie en dan ben ik wel benieuwd wat dat voor niveau is.

Ik ben ook zeer benieuwd en HOSV ligt toch een beetje op jouw schouders. De lezers en ik zullen je in de gaten houden en aan het einde van het seizoen zullen we weer bij elkaar komen, om te kijken of al je doelstellingen zijn uitgekomen. Bedankt voor het interview en heel veel succes dit seizoen.

Ps. Egidio vroeg nog om een masseuse, maar ik heb dit afgewezen. Dus vrouwen sla je slag J

 

agenda
sponsors